Subaru атакува 24-те часа на Нюрбургринг | БУЛТРАКО МОТОРС АД

Subaru атакува 24-те часа на Нюрбургринг

Subaru WRX NBR CHALLENGE 2023
Subaru WRX NBR CHALLENGE 2023

Subaru WRX NBR CHALLENGE 2023 е свидетелство за възможностите на Subaru Global Platform, на боксерния двигател и на уникалното за подобно пистово състезание задвижване на четирите колела

Subaru Tecnica International, подразделението на Subaru за моторни спортове, се включва в 51-вото издание на 24-часовата надпревара на легендарната писта "Нюрбургринг" този уикенд (от 20 до 21 май 2023 г.). Състезателният Subaru WRX NBR CHALLENGE 2023 е подготвен на базата на серийния модел WRX и се включва в клас SPT4 (автомобили с принудително турбо пълнене и работен обем от между 2,0 л и 2,6 л) с намерението за победа.

Това е 14-ият път, в който Subaru се включва в 24-часовото състезание на Нюрбургринг от 2008 г. насам, след като не присъстваше в състезанията през 2020 и 2021 г. заради ограничения, свързани с Ковид.

Надпреварата ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring се провежда този уикенд, от 18 до 21 май и е едно от най-впечатляващите мероприятия на европейската сцена на моторни спортове. На стартовата решетка ще застанат 136 автомобила. Очаква се повече от 200 000 зрители да наблюдават събитията през състезателния уикенд на най-дългата писта в света. В надпреварата ще се включат трийсет от най-конкурентните GT3 автомобили на Audi, Aston Martin, BMW, Ferrari, Lamborghini, Mercedes-AMG и Porsche. Съпътстващата програма е изпъстрена с множество мероприятия с класически и модерни състезателни модели на дългото 25 километра трасе.

Още от понеделник местата около пистата се изпълват с кемпери и хора, за да трансформират мястото в магическо пространство. „Рингът“ се превръща във фестивална зона, с дискусии с експерти и множество забавления. От 18 май зрителите ще могат да се насладят и на звука на двигателите. В битката се включват автомобили от 19 различни класа, които ще се състезават едновременно на уникалната писта с нейните невероятни странични и вертикални ускорения и непрестанните предизвикателства при изпреварване, предвид разликите в класовете.

Според мнозина трасето на Северната дъга на Нюрбугринг с разлика в надморската височина от 300 метра е най-трудното в света, а постоянно променящи се метеорологични условия правят шофирането още по-предизвикателно. Отговорът на Subaru на тези условия е състезателен автомобил, разработена на базата на Subaru Global Platform, чийто основен коз е системата за задвижване на четирите колела Subaru Symmetrical AWD и боксерния четирицилиндров турбо мотор.

Уникално задвижване: боксерен турбо мотор и двойно предаване

Наименованието WRX се появява в „номенклатурата“ на Subaru през 1992 година и е съкращение на World Rally eXperimental. Първите модели са базирани на седан версията на Impreza, последвана от комби вариант и първия доработен модел STi, който е представен през 1994 г. Второто поколение става факт през 2000 г., променяйки два пъти визията си – от варианта с кръгли предни светлини до „ястребовите очи“. Третото поколение се предлага като седан и хечбек. През 2014 г. WRX се превръща в отделен модел с вътрешно фирмено име VA и въпреки че принципно е базирано на Impreza е значително променено конструктивно.

Второто поколение на WRX се появява през 2021 година /не се предлага за Европа/, има нов дизайн и вече е базирано на платформата Subaru Global Platform (SGP). Тази конструктивна система притежава по-високо ниво на гъвкавост, по-голяма структурна здравина, благодарение на по-широкото използване на високоякостни и свръхвисокоякостни стомани, както и по-нисък център на тежестта.
Благодарение на SGP базираните на нея Impreza, XV, Forester и Outback заемат челните места по отношение на безопасността при тестовете Euro NCAP.

Новото поколение WRX се задвижва от боксерeн двигател FA24 с работен обем от 2,4 литра. Серийната версия на агрегата с турбопълнене, директно впръскване, двуструен турбокомпресор има мощност от около 275 к.с. Агрегатът е конструиран с високо ниво на структурна здравина, издръжливост и във варианта за 24-часовото състезание на Нюрбургринг той е модифициран, с различно турбо пълнене, има мощност от 380 к.с. и въртящ момент от 590 Нм и може да работи с голямо натоварване в продължение на дълго време. 
Задвижването става през 6-степенна секвенциална трансмисия и – необичайно за пистов автомобил – запазва системата си за задвижване на четирите колела. Това би донесло още повече ползи при промените на настилката и времето, типични за място като пистата Нюрбургринг. Променена също е ходовата част, изпускателната система и аеродинамиката, последната с добавяне на цялостна подподова облицовка.

Главен ръководител на отбора е Хидехару Татсуми, а мениджър Такуя Савада. Ръководителят на проекта и отговорен и за разработката на новия състезателен автомобил е Наоки Шибуя. Пилоти за отбора ще са Карло ван Дам (Холандия), Тим Шрик (Германия), Хидеки Ямаучи (Япония) и Такуто Игучи (Япония).

Осем сервизни техници, внимателно подбрани от представителствата на Subaru в Япония, отново ще се присъединят към екипа, за да подкрепят състезанието тази година. Тази уникална инициатива насочена към доставяне на „Удоволствие и спокойствие“ на клиентите чрез подобряване на техническите умения на своите сервизни техници, съществува от 1990 г. досега.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА Subaru WRX NBR CHALLENGE 2023

Обща дължина 

5270 мм

Обща широчина 

1900 мм

Обща височина 

1390 мм

Междуосие

2690 мм

Собствено тегло 

1290 кг

Двигател тип 

FA24 BOXER DOHC 16-клапана AVCS, едноструен турбокомпресор 

Работен обем 

2387 см3

Максимална мощност 

280 кВт (380 к.с.) при 5500 об./мин

Максимален въртящ момент 

590 Нм при 3500 об./мин

Въздушен рестриктор 

φ39

Трансмисия 

6-степенна секвенциална + лостчета на волана 

Съединител

Ogura Clutch 5,5-инчов многодисков

Окачване

Предно: Макферсън / Задно: триъгълни носачи

Спирачки

Предни: 6-бутални / Задни: 4-бутални

Колела

BBS 18-инча x 11J

Гуми 

FALKEN 280/680/R18